Als ouder van een kind met autisme ben je op zoek naar handvatten. Handvatten om je kind verder te kunnen helpen en soms ook jezelf in dit proces, om beter te kunnen communiceren op de manier die het prettigst voelt voor je kind. Ook wij hebben zo’n zoektocht ervaren en kwamen gelukkig een methode tegen die voor ons werkte.
Doordat onze dochter erg jong was toen er allerlei symptomen boven kwamen drijven, begon de zoektocht al vroeg. In de jongste jaren dachten we aan hooggevoeligheid. Hier begon ik veel over te lezen en ik probeerde wat hulpmiddelen uit die haar mogelijk konden helpen. Toen ze op de basisschool zat en het sociale plaatje steeds meer in beeld kwam, las ik ook de eerste boeken over autisme. Al snel kwam ik uit bij de boeken van Colette de Bruin, boegbeeld van de methode Geef me de 5.
Colette is orthopedagogisch gedragsdeskundige, maar daarnaast ook dochter van een vader met autisme. Daardoor raakte ze meer en meer geïnteresseerd in het ‘anders denken’ van mensen met autisme. Ze zag van dichtbij wat hielp en ontwikkelde zo haar eigen methodiek. Mensen met autisme hebben bovenal behoefte aan duidelijkheid. Ze houden niet van onverwachte dingen en doordat de verbindingen in de hersenen anders werken, hebben zij vaak meer tijd nodig om voor ons ‘normale’ dingen te begrijpen. Dat heeft niets met slim of dom zijn te maken, maar puur met binnenkomende informatie anders verwerken.
Na het eerste boek genaamd ‘Geef me de 5’ volgde al snel het tweede boek dat ik aanschafte ‘Auti-communicatie’. Het gaf ons veel inzicht in hoe we om konden gaan met de behoefte aan duidelijkheid voor onze dochter. Zo leerden we dat we bij een vol hoofd dat hoofd konden tekenen, de onderwerpen in dat hoofd benoemen, prioriteren en uitleggen. Het is een methode die vandaag de dag nog steeds heel goed voor ons èn haar werkt. Door veel te visualiseren raken ze het of kwijt òf het wordt duidelijk waardoor het hoofd rustiger wordt.
Wat later schaften we het boekje ‘Mick’ aan. Daardoor werd ook inzichtelijk voor onze dochter zelf wat er met haar aan de hand was. Op een speelse manier, maar toch… Persoonlijk heeft het boek ‘Dit is autisme’ voor mijzelf heel veel duidelijkheid gebracht. Hoe werkt autisme in de hersenen? Hoe komt het dat onze dochter doet wat ze doet en waar ligt die basis. Het boek geeft een prachtige inkijk in het brein van iemand met autisme en zorgt dat je, voor zover mogelijk, autisme gaat begrijpen. En dat is alles, begrip. Begrip voor een medemens die moeite heeft met onze snelle maatschappij. Die het lastig vindt sarcasme te begrijpen. Die onbekende dingen moeilijk vindt en die gevoelig is voor licht of geluid, omdat alles ongefilterd binnenkomt.
Sinds anderhalf jaar ben ik ambassadeur van de Stichting Ambassadeurs Geef me de 5. Omdat ik verder wil vertellen wat de methode doet, dat het kan werken als je het goed toepast èn omdat ik onderschrijf wat Colette voor mensen met autisme kan betekenen.
Geef me de 5 is in Zuid Nederland nog behoorlijk onbekend en dat is ontzettend jammer. Het kan voor kinderen, maar ook volwassenen zò behulpzaam zijn. Inmiddels is er ook al een behoorlijke tijd een You Tube kanaal van Geef me de 5 online. Dus geef je niet veel om lezen, maar wil je wel graag weten wat het voor jou en/of jouw gezin kan betekenen? Kijk dan naar de duidelijke filmpjes. Of woon een lezing bij (nu ook online!), waarin Colette zelf vertelt wat autisme is of waarom iemand met autisme zo snel overprikkeld raakt.
Kijk voor alle info op: www.geefmede5.nl
Christi Korbee – eigenaar Autihelpende en lid van de Stichting Ambassadeurs Geef me de 5